28 април 2007

Newsgaming.com

     Ние сме екип от независими разработчици, които вярват, че игрите не са просто развлечение.

     Игрите и симулациите също така могат да ни накарат да се замислим какво се случва в този свят.


Жалко, че тези хора имат едва две завършени произведения...

За newsgaming.com изглежда трябва да се говори в минало време, защото хората зад него не са изкарали нищо ново от март 2004 година насам. Сайтът обаче все още е on-line и дава достъп до двете доста нестандартни заглавия, които са опитали да поставят началото на нов жанр за "игри по новини". До колко това са игри сами по себе си е спорно, но и създателите нямат претенции проектите им да се класифицират така.

Проблемът с жанра "игри по новини" е, че разработката на едно заглавие, за да е смислено, може да продължи с месеци, а тогава новината вече съвсем няма да е актуална. Макар от Newsgaming да казват, че ще се опитат да правят семпли игри, които да се изработват бързо, изглежда не са успели да се справят. Все пак на сайта се намират две игри, които се отнасят за събитията на 11 септември и 11 март, както и войната срещу тероризма като цяло.

Ще започна с Madrid, която е разработена точно по този бърз начин. Целта й е да се изрази съпричастност с близките на жертвите на атентатите от 11 март в Мадрид, както и да почете загиналите в този и други терористични актове. В "играта" поддържате пламъка на свещите, които са запалени за загиналите по нелеп начин.
За разлика от Madrid, September 12th е създадена за няколко месеца и е доста по-дълбокосмислена. Симулацията отразява виждането на Newsgaming, и на доста други хора, за тактиката на Съединените щати за войната с тероризма. Макар пусната през 2003 година, играта сякаш все още е актуална. Посланието й, че насилието води до още насилие, обаче, изглежда още не е осъзнато от хората, от които най-много зависи.

В September 12th трябва да вземете едно просто решение - да стреляте или не. Ако го направите и убиете някой от терористите, които се разхождат сред останалите хора, ще видите последиците от действията си. Можете да продължите да стреляте, да убивате, да разрушавате сгради. Можете и да жертвате цивилни, за да елиминирате някой от терористите. За всеки убит невинен ще идват оплаквачи, които бързо ще се настройват радикално против вас. В желанието си да се отървете от тях вероятно ще предизвикате лавина от сподвижници на терористичните групировки. Ако не натиснете спусъка обаче, ще видите как постепенно сградите се изграждат на ново, а хората оставят оръжието и стават отново цивилни и мирни.

Разбира се тази гледна точка е пристрастна и Newsgaming не крият, че заглавията им са такива. Представата им за модерна журналистика не е за обективна такава.

Като заключение ще кажа, че е жалко, че "игри по новини" жанра не се е развил. Надявам се разработчиците от Newsgaming да намерят сили и да продължат работата си, тъй като могат да предложат един наистина различен продукт.

Няма коментари:

Сподели

Оцени