19 ноември 2006

Zwok

От много време не се бях заигравал с нищо походово. Може би от времето на Heroes III. Изобщо не очаквах и да се натъкна на подобно заглавие в интернет игра. Zwok обаче се оказа много зарибяваща игра, в която най-доброто е, че няма да се състезавате срещу смотан (или свръх труден) компютър, а срещу съвсем реални хора, които откровено искат да ви спраскат. Е, за разлика от Heroes далеч не става дума за стратегия, а за нещо като бой със снежни топки или балони с вода, но пък акцента пада върху динамиката и битката.

На началната страница ще ви бъде предложено или да си създадете профил, който ще ви осигури статистики и повече оръжия за в бъдеще, или да играете като Lazy (гост) и да се впуснете в битката на момента. Ако изберете да се регистрирате ще можете да оформите героя си по свой вкус и той да носи желаниет от вас цветове. Също така ще трябва да си изберете отбор. Има два тийма - Blooz и Grienz, като към настоящия момент първите държат 52% от победите. Единствената разлика между двата отбора, която забелязвам е, че Blooz започват играта в лявата част на екрана, а Grienz - в дясната.

Щом се впуснете в играта ще имате по 10 секунди, за да се придвижите и да се прицелите. Препоръчително е да се движите, защото противника в повечето случаи не губи много опити за да намери правилната сила и ъгъл на хвърляне, които ще му позволят да ви удари. Докато вършите действията си другите играчи също ще могат да сменят позицията си и да търсят най-доброто място за атака. Това не става в реално време и всеки вижда придвижването на другите едва когато десетте секунди изтекат. След това се изчисляват траекториите на стрелбите и щетите, които са нанесени (отнема малко време) и получения резултат се показва нагледно на екрана. Траекторията се отбелязва с разноцветен пунктир за всеки играч, което позволява да се определи каква корекция е нужна. За добро или лошо играта се играе отборно - по трима души в отбор, което значи, че съвсем не сте сами срещу останалите. Това понякога изиграва лоша шега, защото някои играчи целят съотборниците си в желанието да ударят противник. Приятелски огън... какво да се прави. Няма да мине много време и ще увеличите арсенала си, който изибрате от падащото меню горе на екрана. Често подходящия тип топки е решаващ.

Играта има и някои отрицателни страни. Няма никаква комуникация между играчите. Дори и на отборно ниво. Също няма нищо подобно на добавяне на приятели и познати, или поне хора, с които предпочитате да играете. Разпределяте се на късмет и почвате битка. Картите от своя страна не са много и някои от тях не са балансирани. Понякога терена облагодетелства сериозно някой от отборите или ползването на определено оръжие. Досадно е и изчакването на стрелбата, но уви синхронизирането не е никак лесно.

Въпреки всичко Zwok е чудесна on-line multiplayer флаш игра, която можете да разцъквате за да срещате живи опоненти, а не компютърни интелекти. А и не трябва да имаме твърде големи изисквания към безплатна разработка за реклама на PlayStation.

1 коментар:

F2 каза...

В играта са въведени някои промени. Оръжията са по-балансирани и е въведена доста ограничена комуникация между играчите (с няколко ограничени нечленоразделни и предварително готови фрази). Сякаш геймплея е доста променен. В каква насока всеки трябва да прецени сам.

Сподели

Оцени