18 ноември 2006

Eyemaze games / Grow серия

Eyemaze е японец, който има потенциал да стане любимия ми разработчик на игри. Всъщност той вероятно вече е.

На забавно направената страница на Eyemaze се откриват линкове към различни по вид заглавия. От аркадите, като PelPet и Tontie, през различни пристрастяващи мини игри, до бисерите в колекцията - Grow серията.

Grow са логически и разчупени като мислене игри, в които разполагате с най-много дозина предмета, които да използвате. Проблемът идва от там, че само една единствена комбинация от ползването на тези предмети ще ви изкара победители от играта. А изводите дали сте на прав път трябва да правите от невероятно интерактивната среда, която е възможно да дава индикации за добро развитие, но всъщност уверено да вървите към провал. Макар да не звучи трудно внимавалите по математика ще се сетят формулата за изчисляване на възможните комбинации от елементи и ще разберат, че това не е особено малко число. Бих го сметнал и аз, но не очаквайте, след като играя толкова флаш игри, да помня как ставаше. Имам бледи спомени, че имаше замесен n!, а ако е само това, то в най-леснато от игрите има 720 възможни комбинации, но едвали са толкова, защото по същата логика в най-трудната би трябвало да има 479 001 600 (да 479 милионо и още няколко). Дори и да са в пъти повече откриването на подходящата система не е никак бърз процес и по-нетърпеливите може дори да се откажат.


В Grow Cube ще разберете как да съчетаете топче, чиния, човечета, цветя, кофа, огън, вода и други за да разкриете тайната на куба и какво се крие в него. Ще останете изненадани колко можете да промените визията на иначе доста безличната фигура и да я накарате да пръщи от живот.


Grow RPG ще ви пренесе в средновековието, където ще трябва да спасите малкия си свят от настъплението на зъл демон и неговите слуги. Особено объркващата игра ще изглежда сякаш сте съвсем близо до успеха, но всъщност може да сте сгрешили генерално. Ако обаче съчетаете правилно детайлите ще се радвате на краен успех.


Grow ver.2 е вероятно най-лесната игра поради малки брой елементи в нея. Въпреки това интерактивността показва колко фатално може да бъде взаимодействието между предметите, които имате, като тук те буквално ще се избиват един друг.



Grow ver.3 пък е най-трудната в поредицата поради най-големия си брой предмети. Абстакцията пък изобщо няма да ви помага да се ориентирате лесно в каква посока се движите. Все пак с упорство и мисъл може да се разреши дори и тази загадка.


Внимание заслужава и Chronon, които представлява чудесен малък куест. Достатъчно е завъртян за да може да заинтригува повечето почитатели на подобен вид игри.


За тези и още игри посетете Eyemaze.

А решенията на игрите от GROW поредицата можете да намерите написани на български тук.

Няма коментари:

Сподели

Оцени