22 декември 2007

Portal

Много от вас вероятно са играли компютърната игра Portal и знаят добре какво да очакват и от флаш варианта. На мен обаче, сигурно и на други хора, това творение на Valve беше напълно непознато. Нямам представа дали оригиналът е добър, но направената от фенове разработка е най-малкото интересна.

В Portal: The Flash Version влизате в ролята на обект 15837, който бива оборудван с ASHPD (Aperture Science Handheld Portal Device). От името на последното не се разбира ясно предназначението му, но още в началото на играта ще научите, че устройството може да отвори два портала, като така изкривява пространството, че влизайки през единя излизате през другия. Функцията е подходяща за преодоляване на множество препятствия, изскачане зад гърба на противникова картечница, преместване на кашони и слизане от претъпкан автобус на градския транспорт.

В играта няма да носите със себе си цял склад боеприпаси, а ще стискате в ръце само горепосоченото "оръжие". Поне на мен ми се стори, че Portal не е замислена като екшън в пълния смисъл на думата, а по-скоро на нещо като голям пъзел, който да преодолеете само с помощта на високо технологичната си джаджа. Да - пъзел, защото повечето нива се минават като използвате порталите не просто за да престъпите от едната страна на препятствие до другата, а ще трябва да употребите поне малко въображение за да впрегнете гравитацията, да изпуснете тежък кашон върху картечница или да отклоните енергийна топка от нормалната й траектория. Така Portal се превръща в по-нестандартно и забавно творение, което да поиграете покрай празниците.


Ревю на оригиналната игра можете да прочетете в Action-Adventure блога.

Няма коментари:

Сподели

Оцени