04 юни 2007

Ant Buster

Напоследък съм се настроил на tower defence вълна. Вероятно за това ме привличат само подобни игрички. Предполагам, че ще имам поне още няколко поста на тази тематика през идните дни.

Ant buster може и да не се приеме като нещо особено, особено ако вече сте играли TD заглавия. Все пак леко наивния й стил ми хареса и се усетих зациклил.

Има един изключително хитър начин да оправдаеш неадекватните движения на създадените от теб противници - като ги преваплатиш в нещо, чието движение по принцип е непонятно от човешка гледна точка. Един подходящ обект са мравките, които сякаш се щъкат безцелно, но винаги изпълняват някаква задача... като намирането на храна. А вие разбира се имате тази храна, която е под формата на прекрасен кекс, пай или друга домашна вкусотия, оставена на земята по време на пикник сред природата. Очаквано при това положение не може да не се зароди конфликт, който да се наложи да бъде разрешен по не особено дипломатичен път. И така - в Ant buster не пазите замък, хора, животи, бройки или друго, което до сега сте виждали в tower defence игра. Пазите кейк, който насекомите не биха ви оставили за нищо на света.

Как се пази кекс от мравки? Оказва се, че не е лесно. Макар привидно хаотичното си движение, животинките винаги стигат до чинията и със зъл смях задигат парче, което е десетина пъти по-голямо от преносителя си. На пътя на тази напаст обаче, можете да поставите базисни оръдия, които да развивате на три нива, като възможните крайни резултати са наистина много. Това сякаш е и най-готината част от играта, защото далеч не сте толкова ограничени от арсенала и можете да експериментирате с много стратегии. Ракети, лазери, картечници, огнехвъргачки, ултразвуци и дори спрей срещу насекоми са една малка част от кулите, които са ви под ръка. Другите ще намерите в играта. Не съм сигурен, че и аз съм видял всичко.

За жалост Ant Buster има и своите слаби страни. Базите за оръдията стават по 1,5 пъти по-скъпи при всеки нов строеж. Започвате от символични цени, но на десетата кула трябва да избиете доста вълни нашественици за да имате пари за нов градеж. В същото време мравките стават все по-силни и то с бързи темпове, което до голяма степен разваля удоволствието от игра. Възможно е и аз да не съм налучкал правилния подход за защита. Сякаш и самият кейк можеше да бъде разделен на повече парчета, защото в момента се разграбва като топъл хляб.

И на края нещо позитивно - в играта можете да селектирате противник, като това ще привлече огъня на всички кули, в чиито обсег се намира. По този начин при вида на измъкващо се парче храна можете да оставите останалите мравки за миг на спокойствие и да ударите бандита с пълна сила. Плюс, който все още не се вижда в много tower defence игри.

Няма коментари:

Сподели

Оцени