18 октомври 2009

Submachine 5 и 6

Една от любимите ми поредици флаш игри има две продължения, за които не съм писал тук. Игрите ме оставиха с противоположни впечатления, но все пак ще чакам с нетърпение новия епизод.

Submachine 5: The Root


Играта, обозначена с номер 5 в поредицата, е може би най-добрата серия от всички. Не само чудесната атмосферата се е запазила, а и историята на играта се допълва от информацията, която събирате докато решавате задачите пред себе си. Пъзелите от своя страна са доста интересни, като ме затрудниха доста. Може би това е резултат от факта, че не бях играл Submachine от доста време, но все пак оценям високо загадките в играта. Две неща, които правят добро впечатление са:
  • Играта прави бележки вместо вас и вече не ви се налага да помните детайлите, на които се натъквате.
  • Най-накрай има смислено приложение на малките точки, които събирате като secrets - след като свършите играта, ще можете да ги използвате за да разберете авторското отношение към някои елементи в Submachine.


Submachine 6: The Edge


След предната игра бях силно въодушевен и чаках с нескрит ентусиазъм новия епизод... който беше доста разочароващ. Макар историята да претърпява интересно развитие, играта е скучновата. Не само, че прекарвате доста време в щракане из зеленикава виртуална реалност, но и всеки път когато искате да го направите, трябва да се свързвате към системата с connection pod. Операцията е много досадна, тъй като през почти цялата игра няма друг обект в инвентара ви, освен този предмет. Вместо да се включвате автоматично, постоянно ще цъкате върху pod-а, ще гледате анимацията по свързването му и ще внимавате да не го забравите някъде по коридорите.

От друга страна и самите загадки не са кой знае колко предизвикателни. Мога дори да ги нарека лесни, като затруднение срещнах само на едно място, където въпросът бе дали ще разчета ситния шрифт на написаното или не.

През 2010 година се очаква нов епизод. Надявам се Mateusz Skutnik отново да е намерил вдъхновение, тъй като вече е доказал на какво е способен.

Играйте всички игри от серията:
Submachine 0: The Ancient Adventure
Submachine 1: The Basement (Разширена версия)
Submachine 2: The Lighthous
Submachine 3: The Loop
Submachine 4: The Lab
Submachine: Future Loop Foundation
Submachine 5: The Root
Submachine 6: The Edge

Няма коментари:

Сподели

Оцени